Historik

Den första augusti 1955 förvärvade Lennart Jakobsson agenturen i Stockholmsregionen för Kalmar Marsipan. Företaget Bageriprodukter bildades och verksamheten förlades till lokaler på Tjärhovsgatan 54 på Södermalm.

Personalen bestod ursprungligen av endast en säljare. Kontoret sköttes av Lennart själv och för utkörningarna anlitades brandmän från intilliggande Katarina Brandstation, som på sina lediga pass arbetade lite extra. Varorna bestod till en början nästan uteslutande av mandel- och marsipanprodukter. Lennart som alltid varit noggrann med siffrorna, upplyser oss om att andelen mandel- och marsipanprodukter var 93% och att omsättningen den första verksamhetsmånaden låg på 44.349,93 kronor.

År 1962 flyttade Lennart Jakobsson verksamheten till den nyinköpta villan i Stureby. Övervåningen fungerade som kontor, källaren och några plåtskjul utgjorde lager- och paketeringsutrymmen. Familjen Jakobsson bodde på mellanvåningen. Samma år öppnade man en filial i hamnen i Göteborg, men denna verksamhetsgren avvecklades efter ungefär fem år, när stadsplanerarna beordrat rivning för att ge plats åt annan bebyggelse.

Under den första halvan av 1960-talet var Lennart Jakobsson så framsynt att han startade två "snabbgrossar" dit kunderna själva kunde åka och handla sina varor. Dessa låg på Palandergatan i Johanneshov och på Uppfartsvägen i Solna. Mot slutet av decenniet, 1969 för att vara exakt, öppnades ytterligare en "snabbgross", på Bergsundsgatan på västra Södermalm. Detta år flyttar man också verksamheten från villan till en hyrd lokal i Skärholmen. Där blir man kvar till 1986 då de egna lokalerna i Tumba är färdiga för inflyttning. Lokalen i Skärholmen behåller man och gör om till snabbgross för pizzerior, en "pizza cash". Denna verksamhet flyttas senare till Årsta och avyttras år 2000.

År 1992 tog sonen Anders Jakobsson formellt över ledningen för företaget, men i praktiken arbetade han parallellt med Lennart under några år. När Lennart "egentligen" gick i pension, 1995, tog han i stället itu med en idé som handlade om att utveckla egentillverkning av varor. Till en början producerades saffranspulp, pikeringsgelé, bakpulver, vaniljsocker med mera. Med tiden utvecklades också produkter såsom bland annat anslag, sylter, brödbaser, vaniljkrämer, gjutgelé, muffinsmix och diverse bakhjälpmedel. Runt år 2000 lämnade Lennart Jakobsson över ansvaret för den expanderande egentillverkningen till Bageriprodukters Peter Erlinghult. Sedan dess har Lennart Jakobsson mest fungerat som en uppskattad kunskapsresurs i Bageriprodukter AB.